Başarılı Bir Sonuç İçin Liposuction Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İzmir Liposuction

Liposuction ameliyatı sonrası hastalar ortalama 1 hafta sonrasında iş hayatına dönebilirler. Tam olarak iyileşme ise 4 ila 6 hafta arasında değişebilir. Ameliyattan sonra hasta bolca dinlenmeli ama dinlenirken uzun süre de hareketsiz kalmamalıdır.

Ameliyat bölgesinde şişlik oluşması normaldir. Bu şişlikler hasta yürürken zorlanmasına neden olabilir. Liposuction ameliyat sonrası oluşan şişliklerin geçmesi ise 3 ay kadar sürer.  Liposuction ameliyatından sonra iyileşme süreci hastadan hastaya değişiklik gösterse de ortalama 7 gün sonra hasta hafif tempolu olacak şekilde kısa mesafe yürüyüşüne çıkabilir.

Liposuction ameliyatı sonrası hastada ağrı görülebilir. Ağrının giderilmesi için hafif ağrı kesici kullanılabilir. Liposuction ameliyatından 1 hafta sonra hastanın rahatsızlık hissi hafifler. Bununla birlikte hasta işine dönebilir. Ameliyattan sonraki 4 hafta sonunda ameliyat sonuçları gözle görülmeye başlar.

Hasta hafif egzersiz yapmaya başlasa da hastayı yoracak ağır aktiviteden uzak durmalıdır. Liposuction ameliyatından sonra giyilmesi gereken kompresyon giysisi uzun süre giyilirse sonuç o kadar iyi olur.

Kompresyon giysisi, morlukların geçme ve oluşan rahatsızlıkların azalması sürecinde hızlanmayı sağlar. Ayrıca ameliyat sonrası ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Şişliklerin azalması için doktor önerisiyle buz uygulaması yapılabilir.

Hasta ameliyattan hemen sonra ağızdan gıda aldıktan sonra önce oturur ve sonrasında en az 10 adım olacak şekilde bir yürüyüş yapar. Eğer hastanın anemi, hipotansiyon gibi mevcut hastalıkları varsa yürüme yapılmayabilir.

Eğer hasta yürüyüş yapacaksa yalnız bırakılmamalıdır. İyileşme sürecinde beslenme oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde sağlıklı yiyecekler tüketilmeye dikkat edilmelidir. Kabızlık yaşanmaması için ise lifli gıdalar ile beslenmelidir.

Yeterince protein alındığından emin olunmalıdır. Tuz tüketimi şişliği arttıracağından azaltılmalıdır. En az bir buçuk litre su içmeli, kola ve benzeri şeker içeriği yüksek içeceklerden kaçınılmalıdır. 

Demir alımı yorgunluğun giderilmesinde ve cildin doğal renk tonuna dönmesine yardımcı olur. Liposuction ameliyat sonrası oluşan morarma ve çizikler demir tüketimi ile önemli miktarda azalır.  Yani demir tüketimi doğal yolla cildin sağlığına kavuşabilmesi için etkili maddedir.

C vitamini alımı da iyileşme süreci için etkili maddelerdendir.  Antioksidan özelliği sayesinde ameliyat esnasında oluşan toksin maddelerin atılmasında rol oynar. Çinko alımı, vücutta oluşan yaralarınızın iyileşme sürecini kısaltmakta oldukça etkilidir Hasar gören yerlerin onarılmasına yardımcı olur.

Liposuction sonrası enfeksiyon kapılabileceğinden en az 4 hafta hasta kendini korumalıdır. Liposuction ameliyatı sonrasında korse kullanılması gerekmektedir. Ameliyat bölgesinin ile baskı altına alınması yani derinin hareket etmesi önlenmelidir.

Ameliyatta derinin altında bulunan yağlar alındığı için o bölgede bir boşluk oluşur. Bu boşluk, korse ile kapatılır. Bu sayede derialtı doku, kasa temas eder. Boşluk oluşmaması için korse oldukça önemlidir

Korse kullanımı, 3 haftadır. Bu sürede Her gün duş alabilirsiniz. Günde kaç kere duş aldığınızın bir önemi yoktur. Önemli olan sadece korsenin 15 dakika içinde geri giyilmesidir. Liposuction ameliyatından sonra en az 4 ila 6 hafta sigara, alkol tüketilmemeli.

Kan sulandırıcı ilaçlar içilmemelidir. Aksi takdirde morarmanın ve şişmenin artması söz konusu olabilir. Bunlar şişlik ve morlukların artmasına neden olur. Liposuction ameliyatından iyileşme süresini azaltmak için doktorun tüm önerileri uygulanmalı. 

Liposuction ameliyatından sonra iki gün minimum seviyede ağrı hissedilir. Bu ağrı zaman geçtikçe azalır. Liposuction ameliyatından sonra cilt görünümü cilt elastikiyeti bağlıdır.

İyi ise bir pürüzsüz ve doğal bir görüntü oluşur. Liposuction ameliyatı küçük bir kesi ile uygulanır. Bu kesi izi genellikle iyileşir veya silik noktasal boyutta kalır.

Op. Dr. Candan Mezili

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 2005 yılında bitirdim. Aynı yıl uzmanlık eğitimi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğine girdim. 2011 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra, gerek Kars Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetim sırasında gerekse Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesinde kendimi geliştirmeme olanak sağlayan pek çok ameliyat yaptım. Devamında ise kişisel özelliklerim doğrultusunda Özel Hastanelerde çalışma kararı aldım ve bu doğrultuda pek çok özel hastanede (Özel Eryaman, Özel Keçiören ve Özel Kudret İnternational Hastanesi) çalıştım. 2015 yılının sonlarından 2018 Mayıs ayına kadar Özel Bodrum Acıbadem Hastanesinde çalıştım. Bu süreçte ilk 1.5 yıl boyunca Prof. Dr. Mehmet Mutaf ile birlikte özellikle yanık ve yaralı yüzlerin rekonstrüksiyonu, mikrotia ve çocuk konjenital anomalileri alanlarında çalıştım. Ardından kısa süre İzmir Özel Ekol Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olarak çalıştım. Şu anda İzmir’de, kendi özel kliniğimde hizmet vermekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir