BBL ameliyatı sonrası en az 15 gün yüz üstü uyunması önerilmektedir. Ameliyat sonrası şeklin koruması için ilk 15 gün popo üstüne oturulmaması gerekmektedir. Doktorun verdiği popo yastığı bacakların altına konularak popo dışarıda kalacak şekilde oturulmalıdır.
Ayakta durulması herhangi bir problem oluşturmamaktadır. Ameliyat sonrası ilk 1 hafta korse ile yıkanılması önerilenler arasındadır. Korse çıkarıldığında giyilmesi zor olabilir. Korsenin en az 6 hafta giyilmesi gerekmektedir BBL ameliyatı sonrası korse kullanımı önemlidir.
Bu ameliyatta popoya yağ enjeksiyonu yapıldıysa ameliyatta hastaya korse takılacaktır. Ameliyat sonrası doğru ve kaliteli korse kullanımı önemlidir. Elastikiyetini hemen kaybetmemelidir. Ortalama sekiz hafta korse giyilmesi doktor tarafından istenilmektedir.
Ameliyat sonrası yatış pozisyonu iyi ayarlanmalıdır. BBL ameliyatı sonrası yatış pozisyonu diğer ameliyatlardaki kadar önemlidir. Popo yastıkları ile popoya yağ enjeksiyonu yapıldığında ortası boş yastıklarla hastanın yüz üstü yatması engellenebilmektedir.
Ameliyat sonrası dönemde uyku ilaçları kullanılmamalıdır. Uyku esnasında kontrolsüz hareket riski doğurabileceğinden kesinlikle istenmemektedir. Verilen ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir.
Ameliyat sonrası hastaya masaj önerilmektedir. Deri altı yağ dokusu eksildiği için deri fazlalığı oluşur. Vücut fazla kalan deriyi sıkılaştırır ancak sizinde masaj yapmanız bu sıkılaşma işlemi için yardımcı olacaktır.
Denize ya da havuza girmek ameliyattan bir ay geçtikten sonra önerilmektedir. Çünkü hidroterapi etkisi yaratmaktadır. BBL ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken bir durum vardır.
Yüzme kasların çalışmasında oldukça etkili bir egzersizdir. Bu nedenle doktor daha uzun bir süre sonra havuza ya da denize girilmesini önerebilir. Bu yüzden doktora danışmakta fayda vardır. BBL ameliyatı sonrası tuvalet temizliği de oldukça önemlidir. Temizlik arkadan öne doğru yapılmalıdır.
Pansumanda kirlenme olduğu düşünüldüğünde ise ayrıca yara temizliği de yapılmalıdır. Klozete bacaklar hafif açık, ayakları arkaya doğru çekip, vücut ve bacağın aynı düzleme gelmesi geldiği pozisyonda oturulmalıdır. Çünkü popo kasları bu pozisyonda en gevşek hale gelir. Yani popo kasları bu pozisyonda zorlanmamaktadır.
BBL tekniği spora başlama sürelerini etkilemektedir. BBL ameliyatı eğer yağ enjeksiyon yöntemi kullanılarak yapıldıysa çok zaman geçmeden spora başlanabilir. Birinci ay sonrası hızlı tempoda yürüyüşe başlanabilir. İkinci ay sonrası ise hasta istediği sporu yapmaya başlayabilir.
Popoya protez konularak ameliyat yapıldıysa ilk ay hasta yavaş hareketler ile başlamalı ve günlük yürüme hızını geçmemelidir. Daha hızlı bir şekilde yürüme için ikinci ay beklenmeli, squat gibi zorlayıcı egzersizler için ise en az altı ay kadar beklenmelidir.
BBL ameliyatından sonra sigara ve alkol kullanımı doku beslenmesini bozduğundan istenmeyen bir durumdur. Çünkü sigara yara iyileşmesini geciktirir. Alkol kullanımı ise ilaç etkisini azaltır. Alınan ilaçlar ile alkolün etkileşime girmesi de ayrı bir risk faktörü oluşturur.
İlaç kullanımı unutulduğunda ya da yanlış şekilde yapıldığında kesinlikle doktora söylenmelidir. Ayrıca duş alırken pansuman yerleri ıslanırsa ameliyat bölgesine herhangi bir darbe alınırsa mutlaka doktora söylenmelidir. Böylelikle erken önlem ve müdahale ile yaşanılacak sorunların önüne geçilebilir.
Hastalar doktorlardan bu tür yaşadığı durumları saklaması gerektiği hissine kapılırlar. Unutulmalıdır ki doktor sizi bu ameliyat sonrası yaşanacak aksiliklerin ve bu aksiliklerden doğacak problemler için size yardımcı olmak için var.
Ameliyat sonrası kilo alıp vermemeye dikkat edilmelidir. BBL ameliyatından sonra sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir. Taze meyve ve sebze, yağsız protein, az yağlı süt ve kompleks karbonhidrat karışımlar tüketilebilir. Vücut için gerekli tüm vitamin ve mineraller alınarak vücudun iyileşme süreci daha aza indirilebilir.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 2005 yılında bitirdim. Aynı yıl uzmanlık eğitimi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğine girdim. 2011 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra, gerek Kars Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetim sırasında gerekse Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesinde kendimi geliştirmeme olanak sağlayan pek çok ameliyat yaptım. Devamında ise kişisel özelliklerim doğrultusunda Özel Hastanelerde çalışma kararı aldım ve bu doğrultuda pek çok özel hastanede (Özel Eryaman, Özel Keçiören ve Özel Kudret İnternational Hastanesi) çalıştım. 2015 yılının sonlarından 2018 Mayıs ayına kadar Özel Bodrum Acıbadem Hastanesinde çalıştım. Bu süreçte ilk 1.5 yıl boyunca Prof. Dr. Mehmet Mutaf ile birlikte özellikle yanık ve yaralı yüzlerin rekonstrüksiyonu, mikrotia ve çocuk konjenital anomalileri alanlarında çalıştım. Ardından kısa süre İzmir Özel Ekol Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olarak çalıştım. Şu anda İzmir’de, kendi özel kliniğimde hizmet vermekteyim.
Bir cevap yazın