Burun Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Burun Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Son zamanlarda sıklıkla yapılan ameliyatlardan biri olan burun ameliyatı yeni ameliyat teknikleri geliştirildiği için ameliyat süreleri daha aza inmiştir. Morluk, şiş oluşumu azalmış ve hastanede yatış süresi ise olabildiğince kısa süreyi inmiştir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken birtakım durumlar söz konusudur. Ameliyat yapıldıktan sonra birinci haftada burun deliklerinden kırmızı açık renk bir sıvı gelebilir. Bu ameliyat sonrası görülen normal bir durumdur.

Göz çevresinde morluk oluşması ve yüzde şişlik meydana gelmesi doğal bir durumdur. Bu durumu engellemek için ise baş yukarıda yatmanız etkili olacaktır. Ameliyattan sonra yatmak yerine oturmayı ya da ayakta yürüyerek hareket etmeyi tercih edin.

Göz yoracak kadar televizyon ve bilgisayar gibi teknolojik aletleri kullanmayın. Kendinizi iyi hissettiğiniz takdirde dışarı çıkılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Doktorunuz söylemediği sürece yüze buz uygulaması yapmayın.

Doktorunuz duş almanız konusunda farklı bir saat belirtmediği sürece kesinlikle 48 saat geçtikten sonra duş almanız gerekmektedir. Duş alırken kullandığınız suyun sıcaklık derecesinin yüksek olmamasına yani suyun ılık veya ılığa yakın olmasına da dikkat edilmelidir.

Duşta sabun ve şampuan kullanılması herhangi bir risk oluşturmamaktadır. Ameliyatta burna uygulanan atele su gelmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Duş aldıktan sonra havlu ile kurulanırken yavaş hareketler kullanılarak kurulama yapılabilir.

Ameliyat sonrasında geçen süreçte burun temizliği için önce doktorun verdiği spreyle burun içi temizlenir. Sonra krem ile doktorunuzun burunda gösterdiği dikiş yerleri kulak çubuğuyla yağlanır. Doktor size söylemediği sürece burnun dip tarafları temizlenmemelidir.

Hapşırmak buruna herhangi bir zarar vermez ama burnunuzun kanamasına sebep olabilir. Hapşırığın fazla geldiği durumlarda gözlerinizi kapatarak başınızı hafif öne eğin ve dilinizi kuvvetli bir şekilde damağınıza bastırarak hapşırığınızı geçirmeyi deneyin. Bunu uygulamanıza rağmen yine de hapşırma hissi geçmediyse ağzınızdan hapşırın.

Ameliyat olduktan sonra 6-8 hafta burnunuzdan parça parça kabuklar gelebilir ve bunlar kanlı, kuru kabuklar olabilir. Bunları temizlemek için farklı herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bunlar gelmeye devam ettikçe krem ve sprey kullanımına devam edilmelidir.

Uyumadan önce burun deliklerinize nohut büyüklüğünde krem sıkmalı ve kuvvetli bi şekilde içinize çekmelisiniz. Uyandığınızda ise burnu hafif şekilde sümkürerek ve burnu sıkmadan temizlemelisiniz.

Ameliyat sonrası 6-12 haftalarda koku alımı eskisi kadar kuvvetli olmayabilir. Bu durum zaman geçtikçe kendiliğinden normal hale dönecektir. 3-6 hafta arası burun deliklerinde simetrik bi görüntü olmayabilir, burun ucu hissizliği yaşanılabilir, burun kemiğinin çıkartıldığı kısımda deri fazlalığı olabilir.

Bunlar için uygulanması gereken masajları doktorunuza sormanız gerekir. Doktor dışında başkalarının önerdiği masajları kesinlikle uygulamayın. Doktor herhangi bir masaj önermediyse herhangi bir masaj uygulamasına ihtiyacınız yok demektir.

Gözlük en erken 3. ayda doktora sorularak kullanılmalıdır. Doktor gözlük kullanımını önermediği sürece kesinlikle kullanılmamalıdır. Doktor faklı bir süre söylemediği takdirde 2. hafta sonrasında denize girip güneşlenebilirsiniz bu burun için risk yaratmayacaktır.

Ameliyat sonrası 3-6 hafta arası sivilce çıkabilir. Bunu geçirmek için yüz temizleme jeli kullanıp cildinizi temizleyebilirsiniz. 3 aylık süre içinde cilt bakımı gibi uygulamalar yaptıramazsınız. Uzun zaman güneşe maruz kalma, hamam, sauna gibi uygulamalarda 3 ay boyunca önerilmemektedir.

İlk üç ay burna sert darbe alınmamalıdır. Burun ameliyatı sonrası ilk 6 ay burun şekli oturana kadar sürekli olarak burunda değişiklik gözlemleyebilirsiniz, burun şekli oturdukça doğal hale dönecektir. Ameliyatın ilk aylarında çevrenizin yorumlarına aldanmayın. Zaman geçtikçe sizde oluşan değişiklik gözle görülecektir.

Op. Dr. Candan Mezili

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 2005 yılında bitirdim. Aynı yıl uzmanlık eğitimi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğine girdim. 2011 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra, gerek Kars Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetim sırasında gerekse Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesinde kendimi geliştirmeme olanak sağlayan pek çok ameliyat yaptım. Devamında ise kişisel özelliklerim doğrultusunda Özel Hastanelerde çalışma kararı aldım ve bu doğrultuda pek çok özel hastanede (Özel Eryaman, Özel Keçiören ve Özel Kudret İnternational Hastanesi) çalıştım. 2015 yılının sonlarından 2018 Mayıs ayına kadar Özel Bodrum Acıbadem Hastanesinde çalıştım. Bu süreçte ilk 1.5 yıl boyunca Prof. Dr. Mehmet Mutaf ile birlikte özellikle yanık ve yaralı yüzlerin rekonstrüksiyonu, mikrotia ve çocuk konjenital anomalileri alanlarında çalıştım. Ardından kısa süre İzmir Özel Ekol Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olarak çalıştım. Şu anda İzmir’de, kendi özel kliniğimde hizmet vermekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir