Burun estetiği ile ilgili bir çok yanlış bilgi adeta şehir efsanesi gibi ortalıkta dolaşır. Ne yazık ki bu bilgiler gerçeği yansıtmadığı gibi ameliyat olmayı düşünen sizlerin korkularını büyütmek dışında da bir işe yaramayacaktır.
Burun estetiği ile ilgili doğru bildiğiniz yanlışları ve aynı zamanda merak ettiklerinizi sıralayacak olursak:
- Ameliyat sonrasında çok fazla ağrım oldu. Burun estetiği sonrasında ağrı genellikle çok hafiftir ya da hemen hemen hiç olmaz. Benim hastalarımın sadece % 1 i ağrıdan şikayet eder.
- İyileşme sürem çok uzadı. Aylarca iyileşemedim. İyileşme süreci her ne kadar kişiye özgü de olsa ameliyattan sonra doktorunuzun verdiği tavsiyelere uyarsanız iyileşme süreciniz hızlı olur ve aylarca sürmez. Benim hastalarım genellikle 1 hafta ya da 10 günde işlerine dönebilmektedir.
- Morluk ve şişliklerim çok fazla oldu. Morluk ve şişlik hem yapılan ameliyatın tekniğine hem de ameliyatı yaptıran kişinin özelliklerine bağlıdır ancak günümüzde teknikler daha rafine hale gelmiş olup burun estetiği ameliyatı üzerinde yoğun çalışan doktorlar çoğu zaman bir takım teknikleri modifiye ederek daha az morarmanızı ve şişmenizi sağlarlar.
- Morluk ve şişliklerim geçmedi. Morluk ve şişlik miktarı kişiye özgü de olsa ameliyat sonrasında verilen tavsiyelere uyarsanız morluklar benim hastalarımda genellikle bir hafta ya da 10 günde geçmektedir. Şişliklerin ise 10 günde genellikle %90 ı geçmektedir. Burun estetiğini kapalı teknikle yapmam ameliyattan sonra iyileşme sürecini hızlandıran bir faktördür.
- Tampon çıkarılırken çok ağrım oldu. Bu genellikle eski bez tamponların sık kullanıldığı zamanlardan gelen şehir efsanesidir. Günümüzde artık silikon tamponlar kullanıyor ve hastalarımızın çoğunda tampon koymuyoruz. Yeni silikon tamponlar esnek ve yumuşak oldukları için çıkarılırken ağrı olmaz.
- Burnumda renk farkı oluştu. Ameliyat sonrasında burunda renk oluşmasının en sık nedeni burundaki morluklar tam geçmeden güneşe maruz kalınmasıdır. Burnunuzda ve yüzünüzde morluklar varken ister ilk kez, ister ikini kez burun ameliyatı olmuş olun güneşten çok iyi korunmalısınız. Yoksa burnunuzda lekeler kalabilir. Güneşten iyi korunduğunuz takdirdeyse bu renk farkı olmaz.
Kaynakça:
https://www.healthline.com/health/rhinoplasty

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 2005 yılında bitirdim. Aynı yıl uzmanlık eğitimi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğine girdim. 2011 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra, gerek Kars Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetim sırasında gerekse Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesinde kendimi geliştirmeme olanak sağlayan pek çok ameliyat yaptım. Devamında ise kişisel özelliklerim doğrultusunda Özel Hastanelerde çalışma kararı aldım ve bu doğrultuda pek çok özel hastanede (Özel Eryaman, Özel Keçiören ve Özel Kudret İnternational Hastanesi) çalıştım. 2015 yılının sonlarından 2018 Mayıs ayına kadar Özel Bodrum Acıbadem Hastanesinde çalıştım. Bu süreçte ilk 1.5 yıl boyunca Prof. Dr. Mehmet Mutaf ile birlikte özellikle yanık ve yaralı yüzlerin rekonstrüksiyonu, mikrotia ve çocuk konjenital anomalileri alanlarında çalıştım. Ardından kısa süre İzmir Özel Ekol Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olarak çalıştım. Şu anda İzmir’de, kendi özel kliniğimde hizmet vermekteyim.
Bir cevap yazın