Burun Estetiğinden Sonra Burun Akıntısı Nedenleri birden çoktur. Öncelikle burun estetiğinden sonra ilk bir hafta görülebilen akıntı normaldir. Bu süreçte ameliyata bağlı açık kırmızı renkli burun akıntısı normal kabul edilir ve azalarak geçer.
Ancak burun akıntısı uzun dönem devam ediyorsa bu durum bir soruna işaret eder. Bu yazıda burun estetiğinden sonra geçmeyen burun akıntısından bahsedeceğim.
Öncelikle burun akıntısı ameliyattan önce de varsa bu genellikle alerjik rinit ya da saman nezlesi gibi bir hastalık nedeniyledir. Yani alerji nedeniyle akıntı oluşmaktadır. Alerji hücresel düzeyde meydana gelen bir olay olduğu için hiç bir ameliyat alerjiyi düzeltemez.
Burun estetiğinden sonra geçmeyen burun akıntısının en sık nedeni hava yolunun daralmasıdır. Burun estetiği yapılırken çoğu zaman burun sırtı ve burun ucu küçültülür. Bunun sonucu olarak da burnun dış ve iç delikleri daralır.
Bu daralma nedeni ile burundan direkt olarak geçen hava türbülans yapar. Bu türbülans burun mukozasını (iç yüzeyini) kurutur. Bu kuruluğu giderme ve nemlendirmek için burun salgı üretir.
Bu durum burun akıntısına neden olur. Burun estetiğinden sonra oluşan hava yolundaki daralma düzeltilirse bir kaç ay içinde burun akıntısı düzelir.
Diğer bir geçmeyen burun akıntısı nedeni burun etlerinin ameliyatta çok fazla küçültülmesidir. Burun etlerinin çok önemli görevleri vardır. Burun etleri özellikle alt burun etleri havayı nemlendirerek ve ısıtır.
Bu şekilde akciğere ulaşan havan vücut ısısında ve neredeyse %100 nemli olur. Bu nedenle burun etleri gereksiz yere fazla küçültülmemelidir. Eğer burun etleri fazla küçültülürse hava yolu iyi bile olsa burun akıntısı düzelmez. Bu durumun çözümü maalesef yoktur.
Bu nedenle hava yolunu tıkayan problemleri iyi değerlendirip, gereksiz yere burun etlerini küçültmemek gereklidir.
Kaynakça:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 2005 yılında bitirdim. Aynı yıl uzmanlık eğitimi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğine girdim. 2011 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra, gerek Kars Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetim sırasında gerekse Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesinde kendimi geliştirmeme olanak sağlayan pek çok ameliyat yaptım. Devamında ise kişisel özelliklerim doğrultusunda Özel Hastanelerde çalışma kararı aldım ve bu doğrultuda pek çok özel hastanede (Özel Eryaman, Özel Keçiören ve Özel Kudret İnternational Hastanesi) çalıştım. 2015 yılının sonlarından 2018 Mayıs ayına kadar Özel Bodrum Acıbadem Hastanesinde çalıştım. Bu süreçte ilk 1.5 yıl boyunca Prof. Dr. Mehmet Mutaf ile birlikte özellikle yanık ve yaralı yüzlerin rekonstrüksiyonu, mikrotia ve çocuk konjenital anomalileri alanlarında çalıştım. Ardından kısa süre İzmir Özel Ekol Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olarak çalıştım. Şu anda İzmir’de, kendi özel kliniğimde hizmet vermekteyim.
Bir yanıt yazın