Estetik cerrahinin göğüs estetiği alanı içerisinde yer alan göğüs dikleştirme ameliyatı sönük ve sarkık göğüslerdeki görünüm açısından oluşan deformasyonları ortadan kaldırmak amacıyla yapılmaktadır.
Göğüslerin toplanarak dik bir estetik görünüme kavuşmasını sağlayan göğüs dikleştirme ameliyatıyla ilgili 10 merak edilen konuyu derledik.
Göğüsler neden sarkar?
Göğüslerde meydana gelen sarkmanın birçok farklı sebebi olabilmektedir. Bunlardan ilki yaşlanmaya bağlı olarak meme dokusunda azalma olması ve yer çekimi etkisiyle göğüslerin aşağı doğru konumlanarak sarkma oluşmasıdır.
Bir diğer sarkma sebebi ise doğumdan sonra emzirme döneminde göğüslerin sütle dolup boşalarak hacim kaybından kaynaklı sarkma meydana gelmesidir.
Emzirme döneminde göğüslerin sütle dolup boşalması defalarca tekrarlandığı için emzirme dönemi esnasında göğüslerde belli oranda sarkma meydana gelmesi beklenen bir durumdur.
Yaşlanma ve emzirmenin haricinde meme bağlarının doğuştan zayıf olması da erken göğüs sarkmasını oluşturabilmektedir.
Son yıllarda tüp mide ameliyatı gibi zayıflama yöntemlerinin sık kullanılması ile birlikte belrigin kilo verme göğüs sarkmasına neden olur.
Göğüslerdeki sarkma için ameliyatsız çözüm var mı?
Göğüslerdeki sarkmada spor veya başka yöntemlerle düzelmesi mümkün değildir. Ancak göğüs sarkmasının tamamen ortadan kaldırılarak göğüslerin dik bir görünüme kavuşturulması için cerrahi müdahale şarttır. Hastanın beklentileri tam anlamıyla sadece göğüs dikleştirme ameliyatı ile karşılanabilir.
Göğüs dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır?
Göğüs dikleştirme ameliyatı için farklı teknikler kullanılabilmektedir. Hangi tekniğin hasta için uygun olduğuna hastanın beklentileri, göğüs yapısı ve sarkma derecesi göz önüne alınarak karar verilmektedir.
Uygun olan teknik kararlaştırıldığında genel anestezi altında göğüs dikleştirme ameliyatı yapılmaktadır. Sarkma derecesi az olan hastalarda genellikle meme altına silikon protez yerleştirilerek dik bir görünüm elde edilmektedir.
Eğer ileri derece sarkma var ve göğüsler küçükse, meme dileştirme ameliyatı teknikleri kullanılarak göğüslerdeki deri toparlanması sağlanır ve protezle diklik kazandırılır.
Eğer göğüsler yeterli büyüklüğüne sahipse ve sarkıksa göğüs dikleştirme ameliyatı yapılır.
Göğüs dikleştirme ameliyatı kaç saat sürer?
Göğüs dikleştirme ameliyatının her hasta için geçerli olan belirli bir süresi bulunmamaktadır. Hastanın göğüslerindeki sarkma derecesi ve kullanılacak olan teknikler sürenin belirlenmesinde etkili olmaktadır.
Genel anestezi altında yapılan bir operasyon olduğu için kullanılacak yönteme göre ameliyat 2 ila 4 saat arası sürmektedir.
Göğüs dikleştirme ameliyatı kimler için uygundur?
Göğüs dikleştirme ameliyatı kesi açılarak yapılan bir operasyon olduğu için her kesi açılan uygulamada olduğu gibi iz kalma durumu muhtemeldir.
Ameliyattan sonra izlerin silikleşmesi için belirli bir zaman dilimi gerekmektedir. Her ne kadar sutyen ve bikini altına gizlenebilir izler olsa da bazı hastalar için ameliyat sonrası izler sorun olabilmektedir.
Genellikle ameliyat sonrasında çok iyi izler kalsa da bu ameliyat izlerinden rahatsız olacak hastalar için göğüs dikleştirme ameliyatı uygun değildir. Ancak kesi izlerini sarkma görünümünden daha önemsiz bir detay olarak gören hastalar göğüs dikleştirme ameliyatına başvurmaktadır.
Göğüs dikleştirme ameliyatı öncesi süreç nasıl olmalı?
Göğüs dikleştirme ameliyatı olmaya karar vermiş hastanın öncelikle detaylı bir muayene olması gerekmektedir. Muayene sırasında göğüs görünümüyle ilgili beklentiler doğru şekilde aktarılmalı ve sarkma derecesine uygun ameliyat yöntemine karar verilmelidir.
Ameliyat öncesi süreçte sigara kullanımının bırakılması iyileşme sürecinin hızlanması açısından oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Ayrıca ameliyata 2-3 hafta kala kan sulandırıcı ilaçların kullanımı da bırakılmalıdır. Bu yüzden ameliyat öncesinde yapılan görüşmede mevcut hastalıklar ve kullanılan ilaçlar mutlaka doktora bildirilmelidir.
Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrası süreç nasıl olur?
Ameliyattan sonra 1 gece hastanede kalınması gerekmektedir. Anestezi etkisi vücuttan atıldıktan sonra gözlem altında kalmak için hastanede 1 gece kadar beklenmesi önemlidir. Ameliyattan hemen sonra göğüslere buz kompres tedavisine başlanmalı ve sporcu sutyeni giydirilmelidir.
Ameliyattan 2-3 gün sonra drenler çıkartılmakta ve yaklaşık 15 gün sonra dikişler alınmaktadır. Sporcu sutyeninin giyilmesi ilk bir ay oldukça önemlidir. Sporcu sutyeni ağrıların azalmasına, göğüslerin güvende olmasına ve konumlanmasına yardımcı olur.
Ameliyat sonrası ilk bir ay ağır işlerden kaçınmak, zorlayıcı sporlardan uzak durmak gerekmektedir. Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrası göğüslerde ödem olması normal karşılanan bir durumdur. Ödemin geçmesi ve göğüslerin şeklinin belli olması için 8 ila 10 hafta kadar beklemek gerekir.
Göğüs dikleştirme ameliyatından sonra emzirilebilir mi?
Göğüs dikleştirme operasyonu için seçilen yöntem süt bezlerinin korunması ve süt verme fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için önemlidir. Genellikle emzirmeye engel herhangi bir durumla karşılaşılmasa da bazı durumlarda süt azalması yaşanabilmektedir.
Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrası tekrardan sarkma oluşur mu?
Göğüs dikleştirme ameliyatı mevcut göğüs sarkmalarını ortadan kaldırmak ve göğüslere istenen şekilde diklik kazandırmak amacıyla yapılan cerrahi bir uygulamadır.
Ameliyat sonrasında hastanın hamile kalması durumu göğüslerde büyümeye sebep olacağı için doğumdan sonra belli oranda sarkma meydana gelebilir.
Ayrıca ameliyat sonrasında çok fazla kilo alıp verme durumları da vücudun her bölgesinde olacağı gibi göğüslerde de belli oranda deformasyona sebep olabilmektedir.
Bu yüzden ameliyat sonrası çocuk sahibi olmayı düşünmeyen ve sık kilo değişimi yaşamayan hastalar için göğüs dikleştirme operasyonu uygundur.
Tüm bunların haricinde yaşlanma ve yer çekiminin etkisi sürekli olarak devam edeceği için sarkma kaçınılmazdır. Ancak her ne kadar yer çekimine ve yaşlanmaya engel olunmasa da ameliyat öncesi sarkık görünüm oluşmayacaktır.
Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrası oluşabilecek riskler nelerdir?
Cerrahi operasyonların tümünde olduğu gibi göğüs dikleştirme ameliyatından sonra da karşılaşılabilecek birtakım komplikasyonlar bulunmaktadır. Her ne kadar bu risklere çok az rastlanır olsa da böyle ihtimaller olduğu bilinmelidir. Bunlardan ilki hematom adı verilen kan birikmesi durumudur.
Kısa süre içerisinde müdahale edilerek önüne geçilmesi mümkündür.. Ameliyat sonrası yara izlerinin geç iyileşmesi de ameliyat öncesi sigara içme durumuna bağlı olarak yaşanabilen riskler arasındadır.
Enfeksiyon, iltihaplanma ve dikişlerin zarar görmesi durumları da çok nadir karşılaşılan durumlar olup, basit müdahalelerle kontrol altına alınabilmektedir.
Kaynakça:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-lift/about/pac-20393218