Meme Büyütme Ameliyatı, dünya genelinde kadınlar tarafından en fazla tercih edilen estetik operasyonlarından biridir. Kadınların meme büyütme ameliyatına olan ilgisinin bu denli yoğun olmasının birçok farklı sebebi bulunmaktadır.
Genel olarak göğüslerinin estetik görünmediğinden şikayetçi olan kadınlar, kendi göğüs şekillerini ve boyutlarını da değiştirmek istemektedir.
Kadınların göğüs şekil ve boyutlarından memnun olmamalarının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki yapısal nedenler olarak adlandırılan genetik faktörlerdir. Ergenlik dönemi itibarıyla oluşan göğüsler kişinin beklentilerinden bağımsız olarak büyümekte ve şekillenmektedir.
Oluşan göğüs şekli ve büyüklüğü kimi zaman kişinin fiziksel yapısına uygun olmamakta ve bu durum kişide rahatsızlık hissine neden olmaktadır. Rahatsızlığın sebebi hem psikolojik anlamda kendi vücudunu beğenmemekten kaynaklanabilmektedir.
Kişinin sahip olduğu göğüslerden memnun olmaması sosyal yaşantısında özgüven kaybı yaşamasına yol açmakta ve dolayısıyla psikolojik problemleri ortaya çıkartmaktadır.
Kanser tedavisi sonrası meme dokusu kaybı yaşayan hastalar da tekrardan sağlıklı görünüme kavuşmak istemektedir.
Ayrıca fizyolojik olarak boy ve kilo ölçüleriyle uyuşmayan büyüklükte göğüslere sahip olan hastalar, göğüsler sebebiyle sırt ve bel ağrısı gibi sağlık sorunları yaşamaktadır.
Bu sorunları ortadan kaldırmak, hastanın dilediği görünüme kavuşmasını sağlamak amacıyla estetik meme ameliyatları yapılmaktadır.
Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Cerrahi operasyon öncesi hastanın muayene olmasıyla ameliyat planı hazırlanmakta ve buna uygun yol izlenmektedir.
Genel anestezi altında hastane ortamında yapılması gereken meme büyütme ameliyatı yaklaşık 1-1.5 saat kadar sürmektedir. Ameliyat esnasında ilk olarak hastanın uygun görülen meme başı veya meme altı gibi bölgelerinden 4 cm’lik kesiler açılmaktadır.
Açılan kesiler içerisinden girilerek meme protezi, meme dokusu altına ya da göğüs kası arkasına yerleştirilmektedir.
Meme protezinin yapısı, boyutu ve şekli gibi kriterlere ameliyat öncesi süreçte karar verilmekte ve ameliyat esnasında kararlaştırılan protezlerin uygulaması yapılmaktadır.
Son olarak açılan kesiler ameliyat öncesi tercih edilen yöntemle dikilmektedir. Ameliyat sonrası görünen dikiş izi git gide silikleşmekte ve zamanla kaybolmaktadır. Ameliyat tarihinden yaklaşık bir yıl sonra gözle görülür herhangi bir dikiş izi kalmamaktadır.
Meme Protezi Nedir?
Farklı şekil ve büyüklükte olan silikon protezlere meme protezi adı verilmektedir. Meme protezlerinin belirli kategorilere göre çeşitleri bulunmaktadır. Bu kategoriler; protezin şekli, protezin içinde bulunan maddenin türü, protezin yüzey özellikleri ve yüksekliğine göre birbirinden ayrılmaktadır.
Protezin şekli yuvarlak ve damla modeli olarak ikiye ayrılmakta, protez maddesi ise serum fizyolojik ya da silikon jel olarak kullanılmaktadır. Protezin yüzey özellikleri düz veya pürüzlü, protezin yüksekliğiyse yüksek, orta ve düşük olarak sınıflandırılmaktadır.
Meme protezlerinin göğüs içerisine yerleştirilmesi için 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler; meme başından, meme altından kesilerek ve koltuk altından girilerek olmak üzere sıralanmaktadır. Uygulanacak olan meme protezi çeşidine ve ameliyat planına göre uygun protez yerleştirme şekli seçilmektedir.
Meme Protezi Seçimi Nasıl Yapılır?
Tıbbi alanda gelişen teknoloji sayesinde günümüzde yapılan estetik meme ameliyatlarında meme protezlerinin çeşitlerinden yararlanmak mümkün olmaktadır.
Öncelikli olarak estetik meme ameliyatı olacak hastanın beklentileri temel alınmakta ve görünümünden rahatsız olduğu noktalar belirlenmektedir.
Bu doğrultuda hastanın yaşı, boyu, meme dokusu kalınlığı, cilt yapısı, göğüs kafesi ve omuz genişliğine göre uygun meme protezi seçimi yapılmaktadır.
Meme protezinin belirli kıstaslara göre seçilmesi nedeniyle hastanın meme boyutu arzu ettiği ölçülerde değil, bedenine uygun olan ölçülerde olmaktadır.
Ameliyat öncesinde uzman doktor muayenesi sayesinde kişiye özel olarak ameliyat planı oluşturulmakta ve meme protezi seçimi yapılmaktadır. Doğru seçimler yapıldığı takdirde ameliyat sonrası oluşan meme görünümü doğal durmaktadır.
Meme Protezlerinin Yan Etkisi Var Mıdır?
Estetik cerrahi ameliyatları arasında sıkça tercih edilen meme büyütme ameliyatı hakkında meme protezlerinin yan etkisi olup olmadığı sorusu hastalar tarafından merak konusudur. Meme protezleri kullanımının hastanın sağlığına doğrudan bir etkisi olduğu gözlemlenmemiştir.
Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda estetik meme ameliyatı olmanın meme kanseri oluşumuyla hiçbir ilgisi bulunmamıştır. Bu yüzden meme protezlerinin sağlığa olumsuz bir etkisi olduğu söylenemez.
Meme ameliyatı sonrası anne olmayı düşünen hastaların merak ettiği bir diğer konu ise meme protezlerinin emzirmeye engel olup olmadığıdır.
Meme protezlerinin yerleştirilmesi esnasında süt kanallarına herhangi bir müdahale gerçekleşme durumu olmadığı için emzirmeye engel değildir.
Meme estetiği ameliyatı sonrası hastanın rutin sağlık kontrollerini yapmasında da herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Meme protezleri mamografi çekimine engel teşkil etmemektedir.
Meme Protezlerinin Kalıcılığı
Günümüzde uygulanan ameliyat teknikleri ve kullanılan protez yapıları sebebiyle meme estetiğinden sonra protezin kalıcılığı arttırılmış durumdadır. Aksi bir durum olmadığı takdirde ve bir problem yaşanmazsa meme protezleri hayat boyu kullanılabilir halde bulunmaktadır.
Normal koşullar harici oluşan silikonun patlaması veya delinmesi gibi durumlarda meme protezi kalıcılığını yitirmektedir.
Ancak günümüzde üretilen yeni kuşak protezler son derece sağlam olup, bahsi geçen bu durumlar ateşli silah yaralanmaları, kesici alet batması gibi ekstrem olaylar sonucu oluşabilmektedir. Bu yüzden meme protezlerinin kalıcılığı için belirli bir ömür verilmemektedir.
Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası Sarkma
Cerrahi müdahale sonucu meme estetiği olan hastada belirli oranda meme büyümesi ve dikleşmesi gözlemlenmektedir.
Hastanın vücut yapısına ve beklentilerine uygun olarak yapılan meme büyütme ameliyatı sonrası hafif düzeyde sarkma varsa ameliyat sonrası sarkma ortadan kalkmış hale gelmektedir.
Ancak sarkmanın ameliyat sonrası kalkmış olması bir daha sarkma oluşmayacak demek değildir. Zamanın etkisiyle oluşabilecek çeşitli deformasyonlardan dolayı göğüslerin yeniden sarkması mümkün olmaktadır.
Meme büyütme ameliyatı sonrası hamile kalmak bu durumu tetiklemektedir. Ayrıca zamanla yaşlanmaya bağlı olarak vücut derisinde gözlemlenen sarkma durumu göğüs bölgesi için de geçerli olmaktadır.
Meme Büyütme Ameliyatı Fiyatları 2023
Meme Büyütme Ameliyatı Fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.
Kaynakça:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11024-breast-augmentation

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 2005 yılında bitirdim. Aynı yıl uzmanlık eğitimi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğine girdim. 2011 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra, gerek Kars Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetim sırasında gerekse Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesinde kendimi geliştirmeme olanak sağlayan pek çok ameliyat yaptım. Devamında ise kişisel özelliklerim doğrultusunda Özel Hastanelerde çalışma kararı aldım ve bu doğrultuda pek çok özel hastanede (Özel Eryaman, Özel Keçiören ve Özel Kudret İnternational Hastanesi) çalıştım. 2015 yılının sonlarından 2018 Mayıs ayına kadar Özel Bodrum Acıbadem Hastanesinde çalıştım. Bu süreçte ilk 1.5 yıl boyunca Prof. Dr. Mehmet Mutaf ile birlikte özellikle yanık ve yaralı yüzlerin rekonstrüksiyonu, mikrotia ve çocuk konjenital anomalileri alanlarında çalıştım. Ardından kısa süre İzmir Özel Ekol Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olarak çalıştım. Şu anda İzmir’de, kendi özel kliniğimde hizmet vermekteyim.
Bir cevap yazın