Sıkı Bir Görünüm İçin Karın Germe Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karın Germe Ameliyatı Riskleri Var Mıdır?

Karın germe ameliyatından sonra hastanın iyileşme süresi 6 ile 8 hafta arası sürer. Hastanın ameliyat olmasının üzerinden ortalama 2 hafta geçtikten sonra günlük aktivitesine işlerine geri dönebilir. 6 hafta bittikten sonra ise normal egzersizlere ve aktivitelere geri dönebilir.

Karın germe ameliyatı sonrasında doktorun önerileri dikkate alındığında iyileşme süreciniz hızlı olacak ve kısa sürede hasta sağlığına kavuşacaktır. Ameliyat sonrasında hastalar dümdüz yatmak yerine bacaklar hafif karına çekilerek yatma önerilir.

Hastanın yattığı yatağın ortopedik olması gerekmemektedir. Ani gelen kasılmalar, ağır kaldırmak, ani hareketler yapmak karın içinde oluşan basıncı artırır. Bu basıncın artması karnın iç duvarına atılan dikişleri zorlayabilir. Buna engel olmak için bu tür hareketlerden kaçınmak gerekir.

Ameliyattan sonra bandajlar çıkarıldığında hastalar duş alabilir. Duşta sert su darbelerinin ameliyat bölgesine gelmemesine dikkat edilmelidir. Karın germe ameliyatında doktorlar karın içine normal dikiş, dışarısına ise kendiliğinden eriyen dikiş kullanırlar.

Hastalar dikiş izlerini azaltmak için ameliyattan sonra ikinci haftadan itibaren doktorun önerdiği kremleri kullanabilir. Bu kremler hasta yapısına göre kortizonlu, silikonlu olabilir. İki ay günde bir ya da iki kez kullanılması gerekir.

Ameliyat sonrası ilk 6 hafta doktor hastaya karın egzersizi önermez. Doktor hastanın yürüyüş yapmasını önerir. Hastanın yapısına göre iyileşme süreci değişiklik gösterir. Tam iyileşme ortalama 3 ay ile 9 ay arasında değişir.

Karın germe ameliyatı sonrasında sigara ve alkol kullanımından uzak durulması gereklidir. Ameliyattan yaklaşık 1 hafta önce sigara bırakılmalı ve ameliyattan sonra uzun bir süre sigara içilmemelidir.

Sigaranın içeriğinde bulunan nikotin, karbon monoksit gibi maddeler kan akışında olumsuz etkiler yaratır. Bu da yaralarınızın iyileşme sürecinde gecikmelere neden olabilir. Karın germe ameliyatından sonra alkol alınmaması da dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Ameliyat sonrası kullanılan ilaçların etkisinin azalmasına neden olur.

Alınan alkol ağrı kesiciler ile birlikte kullanılacağı için tehlikelidir zehirlenmeye yol açabilir. Ayrıca alkolün kan sulandırma özelliği vardır. Bu da sigara gibi yaralarınızın iyileşme sürecinde gecikmeye neden olacaktır. Karın germe ameliyatı sonrası ve sigara kullanımına ne zaman başlanabileceği doktor tarafından söylenecektir.

Karın germe ameliyatından sonra giysi tercihi önemlidir.  Ameliyat sonrası vücutta oluşacak şişlikler, ameliyat öncesi kullanılan kıyafetlerinizi giydiğimizde sorun yaratabilir. Vücutta oluşan şişliğin inmesi ve vücut şeklinin daha iyi olması için doktor özel bir korse giyilmesini isteyebilir.

Doktor korse kullanımını önermezse karın germe ameliyatı sonra ilk birkaç hafta bol ve rahat giysiler giyilmesi ameliyat olan hasta sağlığı için en mantıklı şey olacaktır. Vücudunuzu sarmayan bol giysiler, iyileşmesi gereken kesiklerin tahriş olmasının önüne geçer.

Ameliyat sonrası ev istirahatte beli lastiksiz bol pijama kullanılması ya da gecelik giyilmesi hasta için rahat ve etkili olacaktır.

Karın germe ameliyatından sonra bağışıklık sisteminizi korumalısınız. Çünkü bu ameliyattan sonra enfeksiyon oluşma riski vardır. Bu risk en aza indirilebilmesi sizin elinizdedir.

Bunun için yapmanız gereken şey ise bağışıklık sisteminde tehlike yaratabilecek bakteri ve virüslerden uzak durmanızdır. Bu iyileşme sürecinizin sorunsuz geçmesi için önemli bir faktör olacaktır. Yani ameliyat sonrası süreçte çevrenizde hastalık geçiren kişilerden bir süre uzak durmalısınız. 

Ameliyat genel anestezi eşliğinde uygulandığından ameliyat sonrasında hastanın bilinci yerinde olsa bile hastada baş dönmesi ve sersemlik hissi bir süre devam edecektir. Ayrıca ameliyat sonrası kullanılacak olan bazı ağır antibiyotikler ve ağrı kesiciler vardır. Bu nedenle hastanın araç kullanılması önerilmez.

Op. Dr. Candan Mezili

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 2005 yılında bitirdim. Aynı yıl uzmanlık eğitimi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğine girdim. 2011 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra, gerek Kars Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetim sırasında gerekse Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesinde kendimi geliştirmeme olanak sağlayan pek çok ameliyat yaptım. Devamında ise kişisel özelliklerim doğrultusunda Özel Hastanelerde çalışma kararı aldım ve bu doğrultuda pek çok özel hastanede (Özel Eryaman, Özel Keçiören ve Özel Kudret İnternational Hastanesi) çalıştım. 2015 yılının sonlarından 2018 Mayıs ayına kadar Özel Bodrum Acıbadem Hastanesinde çalıştım. Bu süreçte ilk 1.5 yıl boyunca Prof. Dr. Mehmet Mutaf ile birlikte özellikle yanık ve yaralı yüzlerin rekonstrüksiyonu, mikrotia ve çocuk konjenital anomalileri alanlarında çalıştım. Ardından kısa süre İzmir Özel Ekol Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olarak çalıştım. Şu anda İzmir’de, kendi özel kliniğimde hizmet vermekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir