Derin Plan Yüz Germe (Deep Plane Facelift)

DERINP1

Derin plan yüz germe tekniği 1990 yılında tanıtılmıştır.  İlk kez 1990 da gündeme gelen bu teknik günümüze kadar gelişim göstererek  extended deep plane  facelift (genişletilmiş derin plan yüz germe) ismini almıştır. Bu yöntemin temel özelliği  yüzdeki ligamentleri SMAS (fasya) tabakasının altından  yani derin plandan serbestleştirilmesidir.  Yüzün ligamentleri   yüzün belirli bölgelerinde bulunan kemikten ve kas tabakasından deriye uzanan  güçlü bağlardır.

Bu güçlü bağ tabakası yaşlanırken daha az esnerken bu bağ tabakasının çevresinde bulunan deri ve derialtı dokusu esneyerek sarkmaklara ve deformitelere neden olur.   İyi bir yüz germe ameliyatı sonucu elde etmek için bu bağ takabakasının tamamen serbestleştirilmesi ve bu bağların ilerisinde oluşan sarkmalara etkili bir şekilde müdahale edilmesi çok önemlidir. Böylece kapsamlı bir müdahale yapılmış olur ve cildin altındaki fasya tabakasında gerilim oluşturarak, cildin üst tabakasında gerilimsiz bir kapanma sağlanır. Ayrıca, derin düzlem yüz germe uzun vadeli gençleşme etkileri sunar. Her ne kadar çeşitli yüz germe teknikleri arasında hangisinin üstün olduğu konusunda tartışmalar bulunsa da derin plan yüz germe ile son derece etkili sonuçlar alınırken aynı zamanda bu sonuçlar kişinin doğal görünümünü korur. Aynı zamanda derin plan yüz germede iyileşme oldukça hızlıdır. 

Anatomi ve Yaşlanmanın Etkileri

Yüzün yaşlanma süreci, çeşitli anatomik yapılar ve etkileşimlerinden kaynaklanır. Yerçekimi ve mimik ve çiğneme hareketleri, kilo alıp verme ve zamanla doku yaşlanması gibi faktörler zamanla yüzün yumuşak dokularının ve derinin aşağıya doğru sarkmasına ve bollaşmasına sebep olur. Bu durum, yüzdeki sarkmaların ve yaşlanma belirtilerinin  ana nedenlerindendir.  Yaşlanmaya neden olan bir diğer faktör de hacim kaybıdır. Yaş ilerledikçe kas ve kemik kitlemiz küçülür.  Buna ek olarak birçok hastada yüzdeki yağ dokusunda kayıplar meydana gelir. Bu kayıplar, yüzün gençlikteki dolgun görünümünün kaybolmasına neden olarak  çöküntülere yol açar. Nadiren bazı hastalarda ise yüzdeki yağ dokusu hipertrofiye (aşırı büyüme) giderek fazlalaşır. Bu kişilerde yüz ve boyunda eskiye göre daha kaba ve şiş bir görünüm ortaya çıkar. Hastaların özelliklerine göre yüz germe ameliyatlarında yağ enjeksiyonu veya yağ dokusun ekziyonu (çıkarılması) uygulanır. 

Yüz yapısını oluşturan ana fasyal katmanlar şunlardır:

  • Yüzeysel servikal fasya: Boyunun yüzeysel bağ tabakasıdır.
  • Yüzeysel kas-apenörotik sistem (SMAS): Yüzün orta kısmında bulunan ve çeşitli yüz kaslarıyla bağlantılı fasya tabakasıdır. Bu tabaka yüzdeki önemli anatomik yapılardan bir tanesidir. 
  • Derin servikal fasya: Yüzün derin yapılarını kapsayan, özellikle masseter kası ve fasiyal sinir gibi önemli anatomik yapıları içeren katmandır.

Yüzün temel tutucu bağları yani ligamentleri, yüzün anatomik bütünlüğünü korumada kritik rol oynar. Bunlar arasında en özemlileri zigomatik, maksiller ve masseterik   ligamentlerdir. Yüzün anatomik yapısı ve yaşlanmanın etkileri, estetik müdahalelerin planlanmasında temel teşkil eder.

Derin Plan Yüz Germe Tekniği ile Düzeltilebilen Bölge ve Yapılar

Derin plan yüz germe, özellikle yüzde çarpıcı düzeltmeler sağlar. Bu tekniğin uygulanması ile malar yağ yastığının yukarı alınır, ayrıca nazolabial çizgi ve jowl deformiteleri düzeltilir, güçlü bir çene hattı (jawline) oluşturulur. Ayrıca, nazolabial kıvrımların belirginliği azaltılabilir. Boyun germe de beraber yapıldığında, gıdı bölgesinde görülen deformasyonlar da iyileştirilir. Bu şekilde yüzdeki sarkmış dokular gençlikteki pozisyonlarına geri alınır. olur.

  • Malar yağ yastığı (elmacık bölgesi)
  • Nazolabial kıvrımlar
  • Jowl (buldoglar olarak tanımlanan bölge)
  • Jawline (çene hattı)
  • Submental bölge (gıdı)
  • Boyun
  • Şakak

Derin Plan Yüz Germe İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Derin plan yüz germe ameliyatı olabilmek için öncelikle sağlık durumunun iyi olması gerekir. Ağır kronik hastalıkları olan kişiler için yüz germe ameliyatları uygun değildir. İşlem öncesi değerlendirme aşamasında, bu durumlar özenle incelenmelidir:

  • Kullanan hastaların riskleri artırabilecek ilaçlar ve takviyeler:
  • Antikoagülanlar, antiplatelet  (kan sulandırıcı) ilaçlar kullanmak zorunda olan hastalar 
  • Genetik olarak kanama veya pıhtılaşma problemleri olan hastalar
  • Kontrolsüz hipertansiyonu olan hastalar hem ameliyat öncesi hem de sırasında ekstra dikkat gerektirir.
  • Aktif sigara  kullanımı, ciltte nekroz riskini önemli ölçüde artırabilir.
  • Psikolojik olarak stabil olamayan kişiler

Bu faktörler, operasyon öncesinde değerlendirilmeli ve hastanın uygunluğu konusunda karar verilirken göz önünde bulundurulmalıdır.

Derin Plan Yüz Germe İşlemi İçin Gerekli Ekipmanlar

Dikiş malzemeleri ve cilt kapatma işlemleri için farklı boyutlarda naylon ve sentetik emilebilir iplikler kullanılır. Özellikle, SMAS süspansiyonu ve cilt kapatma süreci, hassas dikiş teknikleri gerektirir.

  • 3-0 veya 4-0 boyutunda iplikler SMAS süspansiyonu için,
  • 4-0 ve 5-0 naylon, 4-0 sentetik emilebilir iplikler ise cilt kapatma için tercih edilir.

Ameliyat sonrasında ise enfeksiyon riskini minimize eden antiseptikler ve pansuman malzemeleri kullanılır. Bu ekipmanlar, işlemin başarısını artıran ve hasta iyileşmesini hızlandıran unsurlardır.

Ameliyat Öncesi Hazırlıklar

Derin plan yüz germe operasyonu, hastanın durumuna göre titiz bir hazırlık süreci gerektirir. İlk olarak genel sağlık durumu değerlendirilir . Genel anestezi altında yapılacak operasyonlar, hastanın rahatlığı için idealdir. Depresyon geçmişi olan bireyler, operasyon sonrası yaşanabilecek duygusal dalgalanmalar konusunda bilgilendirilmelidir. Hastalara tek doz intravenöz antibiyotik ve steroid enjeksiyonu yapılması önerilir, bu da enfeksiyon riskini azaltır ve operasyon sonrası şişlikle mücadeleye yardımcı olur.

Nörolojik muayene, özellikle trigeminal ve fasiyal sinirlerin işlevselliğini kontrol etmek için şarttır. Bu sinirlerin durumu, yüzün hareket kabiliyetini ve duyu alanını kontrol edilir. Operasyon öncesi fotoğrafçılık, hasta yüzünün çeşitli açılardan belgelenmesini sağlar:

  • Statik ve dinamik görüntüler
  • Önden, yan ve dörtte üçlük açılardan çekimler
  • Kulak pozisyonu ve yüz asimetrileri detayları

Bu görüntüler, cerrahın operasyon planını daha iyi şekillendirmesine olanak tanır. Cerrahi işaretlemeler, kesi hatlarının doğru yerleştirilmesini sağlamak için önemlidir. Bu işaretlemeler arasında temporal saç çizgisi ve kulakta tragusun önünden ya da arkasından geçen kesiler yer alır. Planlanan diseksiyon miktarına bağlı olarak kulak arkası ve oksipital saç çizgisi kesileri gerekebilir. Önemli anatomik noktaların belirlenmesi, operasyon sırasında sinir yaralanma riskini minimize eder.

Derin Düzlem Yüz Germe Tekniği ve Uygulama Detayları

Cerrahi süreç, öncelikle yüzün alt kısmındaki SMAS tabakasına odaklanır. SMAS, yüzün yapısal destek sağlayan önemli bir fasya katmanıdır.

  • Deri disseksiyonu yapıldıktan sonra  hareketsiz ve hareketli SMAS birleşme hattından derin plana girilir. Bu kesim yüzün göz kenarından mandibula köşesi hizasına denk gelir. 
  • SMAS kesildikten sonra, parotis-masseter fasyasından kompozit deri/SMAS flebi kaldırılır. Bu disseksiyon esnasında yüzde bulunan doğal boşluklar kullanılır.
  • Zigomatik, maksiller ve masseterik ligamentler serbestleştirlir. 
  • Daha sonra yanak, malar bölge ve jowl yukarı asılarak dikişlerle sabitlenir.
  • Derin plan yüz germenin en önemli özelliklerinde biri çok doğal sonuçlar vermesidir.
  • Diseksiyon işlemi, zigomatik kaslar boyunca nazolabial kıvrıma kadar sürdürülür. Bu aşama, orta yüzün serbestleştirilmesini tamamlar.
  • Yüzün daha alt bölümlerinde ise, yanak yağlarının ve jowl bölgesinin sarkıklığı ele  alınır. 

Yüz germe operasyonunun bu bölümü, özellikle estetik görünümün korunmasına yöneliktir. Yanak yağlarının eksize edilmesiyle yüz daha sıkı ve genç bir görünüm kazanır.

  • SMAS, derin düzlem giriş noktasında manşet boyunca süturlarla sabitlenir. Bu sütürler, parotis ve derin temporal fasyaya yerleştirilerek yüzün yukarı ve dışa doğru çekilmesini sağlar.
  • Nihai aşamada, fazlalık deri titizlikle eksize edilerek, derin ve yüzeysel dikiş kombinasyonu ile kapatılır.

Operasyon sonrası, cilt kapatması gerilimsiz bir şekilde yapılır. Bu hem estetik bir görünüm sunar hem de iyileşme sürecini hızlandırır. Oksipital saç çizgisinden bir dren yerleştirilir ve antibiyotikli merhem sürülerek pansuman yapılır. Bu adımlar, enfeksiyon riskini minimize eder ve iyileşme sürecini destekler.

Derin Plan Yüz Germe Tekniği ile İlgili Olası Komplikasyonlar

Derin plan yüz germe tekniği, çeşitli komplikasyonları beraberinde getirebilir. Bu teknik ile oluşturulan iyi vaskülarize flep, çoğu yüz germe  ilişkili sorunlara karşı koruma sağlasa da bazı olumsuz durumlar yaşanabilir. Özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Hematom (kanama) oluşumu, vakaların az bir yüzdesinde görülür ve acil müdahale gerektirebilir.
  • Enfeksiyon riski düşüktür.
  • Fasiyal sinir yaralanmaları nadir görülen bir durumdur.
  • Büyük kulak siniri nadiren etkilenir  ve kulak memesi uyuşmasına yol açabilir.
  • Pixie-ear deformitesi, lobül üzerindeki aşırı gerilim sonucu gelişir.
  • Alopesi, doğru saç çizgisi teknikleri kullanılarak önlenebilir.

Her bir komplikasyon, cerrahi sonrası süreçte dikkatli bir izleme ve müdahale gerektirir. Uzman bir cerrah tarafından yapılan değerlendirmeler, bu tür olumsuzlukların en aza indirgenmesine olanak tanır.

Derin Plan Yüz Germe Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

Derin plan yüz germe fiyatları hakkında kesin bir rakam vermek pek de mümkün değildir. Bunun nedeni, fiyatların birçok faktöre bağlı olmasıdır. Cerrahın deneyimi ve alandaki başarısı, ameliyatın yapıldığı hastane, kişinin yüzünün durumu ve ihtiyaçları, beraberinde yapılması gereken ek işlemler gibi faktörler fiyatlara etki eder. Fiyatlardan daha önemli ameliyat sonucuzun başarılı olması ve doktorunuza kurduğunuz ilişki ve güven çok önemlidir.

Blog Yazıları

Nano Fat Greft Nano Yag Enjeksiyonu
Yağ Enjeksiyonu

Nano Fat Greft (Nano Yağ Enjeksiyonu)

Nano yağ grefti plastik cerrahideki yeni gelişmelerden biridir. Bu teknik yağ dokusundaki kök hücrelerden zengin olmasından faydalanarak bazı tedavilerin yapılmasını amaçlar. Yağ enjeksiyonu macaı ile yağ dokusu toplandıktan sonra, mekanik olarak yağ hücreleri parçalanır ve kök hücreler filtrelenerek yağ hücrelerinden ayrılır ve enjekte edilir. Bu işeleme  nano yağ enjeksiyonu denir.  Nano...

Kepce Kulak Ameliyati Sonrasi Bilmeniz Gerekenler
Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Bilmeniz Gerekenler

Kepçe kulak ameliyatı sonrasında bazı geçici yan etkiler yaşanabilir. Hafif bir sızlama hissi ilk gün normaldir ve bu durum genellikle basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Ameliyat sonrası ilk hafta içinde kulaklarda görülebilen şişlik ve kıvrımların silikleşmesi beklenen bir durumdur. Bu süreçte hasta ameliyatın ertesi günü işine dönebilir.

Kepçe kulak ameliyatından...

Goz Kapagi Estetigi Sonrasi Nelere Dikkat Edilmelidir
Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Göz kapağı estetiği sonrasında iyileşme süreci özen gerektirir. Hastanın ameliyat sonrası dinlenmesi önemlidir bu nedenle göz yoran aktivitelerden uzak durulmalıdır. Ayrıca doktor tarafından verilen damlalar ve göz pomadı düzenli olarak kullanılmalıdır. İlk bir veya iki hafta boyunca makyajdan kaçınmak enfeksiyon riskini azaltacaktır. Güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü takılması faydalı...

Yuz Germe Ameliyati Sonrasi Merak Edilenler
Yüz Germe

Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Merak Edilenler

Yüz germe ameliyatı sonrası süreç hastalar için merak konusudur. Ameliyatın hemen ardından ağrı hissi genellikle minimaldir. Ancak operasyon sonucunda yüz bölgesinde morluklar ve şişlikler meydana gelir. Bu yan etkilerin varlığı birçok hastanın en büyük endişesi haline gelmiştir. İlk birkaç gün içinde belirgin olan bu belirtiler zamanla azalır. Ancak tamamen ortadan...

lipodem tedavisi fiyatlari
Lipödem

Lipödem Tedavisi / Ameliyatı Fiyatları

Lipödem ameliyatı, hastalar için önemli bir tedavi yöntemi olarak öne çıkar. Bu cerrahi işlemin maliyeti, bir dizi faktöre bağlı olarak geniş bir aralıkta değişiklik gösterir. Ameliyatın teknik detayları, liposuction türü, tedavi edilen alanların sayısı ve ameliyatın evreleri bu maliyeti etkileyen başlıca unsurlardır. Her bir faktör, toplam ücret üzerinde belirleyici bir...