Yüz Yapısına Göre Burun Estetiği Ameliyatı, dünya genelinde en çok tercih edilen estetik cerrahi operasyonlarından biridir. Burun estetiğine bu kadar ilgi duyulmasının sebebi burun şeklinin kişinin yüz ifadesini oldukça değiştirmesidir.
Burun görünümünden memnun olmayan hastalar burunlarını kusurlu buldukları için psikolojik olarak olumsuz şekilde etkilenmektedir. Bu durum hastaların sosyal yaşantısına da doğrudan etki etmekte ve özgüven problemi yaşamalarına sebep olmaktadır.
Burun estetiği sayesinde hasta, arzu ettiği burun görünümüne kavuşarak sahip olduğu bedenle sosyal yaşantısında daha mutlu olmaktadır. Ruhsal doyumun gerçekleşmesine yardımcı olan estetik operasyonlar insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır.
Burun estetiği yaptırmayı talep eden hastaların çoğu ince ve küçük burun formunun güzel olduğu düşüncesindedir. Ancak bu düşünce geçmişten günümüze kadar toplumsal güzellik normlarının dayatmış olduğu bir aldanmadır.
Herkesin yüz bölgesindeki orantı birbirinden farklı olduğu için burun şekli de kişiye özel olarak tasarlanmalıdır.
İdeal burun şeklini belirlemede birtakım kıstaslar temel alınmalıdır. Bunlardan bazıları; burun estetiği olacak hastanın yüz ifadesi, yüz çehresi, yüz ölçüleri, kemik kalınlığı ve belirginliğidir.
Yüz ölçüleri büyük olan bir hastanın estetikle küçük ve ince bir burna sahip olması görünümünü olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Çünkü ortaya çıkan orantısızlık hem güzellik algılarına ters düşecek hem de oldukça yapay bir görünüm olmasına sebep olacaktır.
Bu yüzden yüz yapısına göre burun estetiği ameliyatı yaptırmak gerekmekte ve her zaman doğallıktan yana olunması kötü sonuçları engellemek adına koşul olarak kabul görmektedir.
Yüz yapısına göre burun şekli nasıl belirlenir?
Burun şekli belirlenirken estetik operasyon olacak hastanın talepleri öncelikli olarak göz önüne alınmaktadır. Hastanın nasıl bir burun şekli istediğine karar vermesinde yardımcı olmak amacıyla dijital ortamdan üç boyutlu görüntülemeler yapılmaktadır.
Estetik müdahale öncesi hastanın burun fotoğrafları farklı açılardan çekilerek dijital ortama aktarılmaktadır. Dijital ortamda hastanın yüzüne uygun şekilde burun şekillendirilmesi yapılarak ameliyat sonrası nasıl bir görüntü oluşacağı hakkında bilgi sağlanmaktadır.
İdeal burun şekli anlayışında burnun yüzün tam ortasına denk gelmesi gerektiği ve üst dudak ile arasında belirli bir açı bulunması kıstasları yer almaktadır.
Üst dudak ile burun ucu arasındaki açı kadınlarda 100-110 derece arasıyken, erkeklerde 90 ile 100 derece arasındadır.
Yani cinsiyet faktörü de burun şeklini belirlemede etkili olmaktadır. Burun sırtının düz bir görünümde olması gerekirken burun delikleri yuvarlak, simetrik ve olabildiğince yumuşak görünmelidir.
Hastanın cilt yapısı da burun şeklini belirlemede rol oynamaktadır. Hastanın yaşı ve etnik yapısı da oluşacak yeni burnun nasıl olması gerektiğiyle alakalı bilgiler içermektedir.
Gözlerin boyutu, alın şekli, çene yapısı ve dudak açısı gibi faktörler de kişiye uygun burun şeklinin belirlenmesinde ve uygun boyutların ölçümlenmesinde etkili olmaktadır.
Ayrıca sadece ön cepheden değil profilden de burun şeklinin nasıl olması gerektiğine kişinin kendi yüz hatları ve ölçüleri belirleyici olmaktadır.
Ameliyatsız burun estetiği mümkün mü?
Burun görünümden memnun olmayan ve burun şeklini değiştirmek isteyen hastalar için ameliyatsız burun estetiği, bir diğer adıyla ameliyatsız rinoplasti alternatifi sunulmaktadır.
Cerrahi olmayan bu yöntemle bazı burun şekil problemleri geçici olarak çözümlenebilmektedir.
Hacim eksikliğinden kaynaklanan şekil bozuklukları, burun kemeri veya burun sırtındaki çöküntüler, burun deliklerinin asimetrik olması ve burun ucunun düşüklüğü gibi durumlarda ameliyatsız burun estetiği yapılabilmektedir.
Burun şekliyle alakalı düzeltmeleri sağlayan ameliyatsız rinoplasti yöntemi, burun boyutuyla alakalı herhangi bir müdahale gerçekleştirememektedir. Yani burun büyüklüğünden veya küçüklüğünden şikayetçi olan hastalar için bu yöntem geçerli değildir.
Genellikle ciddi bir burun deformasyonuna sahip olmayan hastaların tercih ettiği bu yöntem cerrahi operasyonlara göre çok daha kısa sürmektedir.
Ameliyatsız burun estetiği Nedir?
Ameliyatsız burun estetiğinde enjeksiyon teknikleri kullanılarak hastaya istediği burun şeklini sunmak mümkündür. Ameliyatsız burun estetiği olarak adlandırılan enjeksiyonlar burun ölçülerini değiştirmemekte yalnızca şekline müdahale etmektedir.
Hyalüronik asit kullanılarak yapılan uygulamada, hastanın kendi vücudundan enjeksiyon malzemesi temin edilmesiyle de gerçekleştirilmektedir.
Enjeksiyon öncesi hastanın burun bölgesine hissizleşmesini sağlamak amacıyla loakl anestezik krem sürülmektedir. Ameliyatsız burun estetiği uygulaması öncesinde hastanın burun görünümünden şikayetçi olduğu noktalar belirlenmekte ve yüz yapısına göre burnun belirli bölgelerine enjekte edilmektedir.
Ameliyatsız burun estetiği yaptıran hastanın işlem uygulandıktan sonra birkaç gün burnunu güneşten koruması, aşırı soğuk ve sıcaktan kaçınması gerekmektedir. Ameliyatsız burun estetiği uygulamalarının etki süresi 1-1.5 yıl arasında değişmektedir.
Yüz Yapısına Göre Burun Estetiği Ameliyatı Fiyatları 2023
Yüz Yapısına Göre Burun Estetiği Ameliyatı Fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.
Kaynakça:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 2005 yılında bitirdim. Aynı yıl uzmanlık eğitimi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğine girdim. 2011 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra, gerek Kars Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetim sırasında gerekse Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesinde kendimi geliştirmeme olanak sağlayan pek çok ameliyat yaptım. Devamında ise kişisel özelliklerim doğrultusunda Özel Hastanelerde çalışma kararı aldım ve bu doğrultuda pek çok özel hastanede (Özel Eryaman, Özel Keçiören ve Özel Kudret İnternational Hastanesi) çalıştım. 2015 yılının sonlarından 2018 Mayıs ayına kadar Özel Bodrum Acıbadem Hastanesinde çalıştım. Bu süreçte ilk 1.5 yıl boyunca Prof. Dr. Mehmet Mutaf ile birlikte özellikle yanık ve yaralı yüzlerin rekonstrüksiyonu, mikrotia ve çocuk konjenital anomalileri alanlarında çalıştım. Ardından kısa süre İzmir Özel Ekol Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olarak çalıştım. Şu anda İzmir’de, kendi özel kliniğimde hizmet vermekteyim.
Bir cevap yazın